Доступність посилання

ТОП новини

«Іду – немає ніде нікого. Усі вже потікали»: 98-річна жінка розповіла, як пішки під обстрілами виходила з Очеретиного


Лідія Ломіковська, жителька Очеретиного, під обстрілами здолала пішки близько 10 км дороги, аби вийти на мирну територію
Лідія Ломіковська, жителька Очеретиного, під обстрілами здолала пішки близько 10 км дороги, аби вийти на мирну територію

У 98 років вона під обстрілами здолала близько 10 км дороги пішки, аби вийти з окупованої російськими військами частини селища Очеретине, що на захід від Авдіївки. Лідія Степанівна Ломіковська пережила Другу світову, а тепер змушена була залишити дім через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Як жінка виживала під обстрілами, чому вчасно не евакуювалася і як виходила на вільну територію? Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) побували у Лідії Ломіковської та записали її вражаючу історію.

Ми збираємося у поїздку напередодні Великодня. Продавчині у краматорському магазинчику, коли дізнаються, до кого їдемо – безкоштовно передають бабусі паску. Вони вже чули про неї з публікацій поліції: підрозділ «Білий ангел», який займається евакуацією, перевіз жінку до онуки в село на Донеччині після того, як її на дорозі зустріли та забрали українські військові.

«Передайте бабусі до свята із повагою до неї та її вчинку від нас», – кажуть, посміхаючись, продаці.

Вирушаємо. До одного із сіл у Покровському районі, де нині живуть Лідія Ломіковська із онукою Світланою, їхати більше години.

Перед будиночком, який вони орендують, вітер гойдає квіти, співають птахи, тиша: не чутно нічого, що би нагадувало про війну, до якої звідси до передової – кілометрів 30.

Лідія Ломіковська зустрічає нас, сидячи за столом у великій кімнаті. Радіє пасочці. Спілкуємося. У 98 років вона кепсько чує, тому питаємо голосно, іноді кілька разів повторюємо те саме. Але це нам не заважає порозумітися.

Дві війни і залізниця

Жінка народилася 8 березня 1926 року. Каже, навіть і не думала, що муситиме прожити дві війни.

«Ту війну прожила, а тепер і цю вже живу. Тоді ми вижили. І хати усі цілі були. А тепер, з оцією війною, все побили, все погоріло! Та не дай Бог!» – зітхає Лідія Степанівна.

Усе її життя пройшло в Очеретиному: там з чоловіком побудували дім, там виростили двох синів.

Чорний дим піднімається після обстрілу в районі села Очеретине Донецької області 28 квітня 2024 року
Чорний дим піднімається після обстрілу в районі села Очеретине Донецької області 28 квітня 2024 року

А ще жінка сорок років пропрацювала провідницею на залізниці.

Згадує, як одного разу у Москві назвали її «хохлушкою» – бо купила і несла у потяг вила.

А чоловік із синами завжди зустрічали її або в Ясинуватій, або у Донецьку. І діти, згадує Лідія Ломіковська, завжди з нетерпінням чекали на матусю, бо знали, що та привезе з чергового рейсу якісь подарунки.

Друга війна

Жінка переповідає, що їжі в Очеретиному, незважаючи на обстріли російських військ, спочатку вистачало. Адже біля неї працювали три крамниці, де можна було придбати харчі. Потім дві закрили. А після прямого влучання боєприпасу припинила існування і третя крамниця.

Згадує, що після цього виживали завдяки городу та гуманітарній допомозі.

«Ми не голодні були. Та все рівно – страшно. Бо все стріляли та стріляли», – ділиться жінка.

Каже, іноді молилася Богу під час обстрілів.

Жила з невісткою, ховалися у коридорі. Цілих вікон у хаті не було. Ба більше: осколки пошкодили навіть фанеру, якою позабивали віконні отвори. Тому у будівлі, як каже Лідія Степанівна, «постійно гуляв вітер».

Наслідки російських обстрілів Очеретиного
Наслідки російських обстрілів Очеретиного

10 км під обстрілами

Вранці 26 квітня, згадує Лідія Степанівна, вона прокинулася від сильного обстрілу, «не то квасоля, не то горох (сипалися – ред.), не то стрільба».

До хати зайшов син із дружиною. Сказали, що треба тікати, бо стало занадто небезпечно. Планували, що підуть учотирьох. Але сталося інакше.

«Вони вийшли разом. І був приліт. Усі вони в шоці попадали. Коли отямилися, бабусі вже не було. Шукали її, та, на жаль, не знайшли», – ділиться подробицями онука Світлана.

Спочатку, каже Лідія Степанівна, ішла з паличкою, а потім у другу руку взяла дошку від розбитого під час обстрілу паркану.

«Іду по селищу: немає ніде нікого. Усі вже потікали. Повернула на другу вулицю. Дивлюсь: лежить мертвий солдат. На іншій вулиці – ще один мертвий солдат лежав», – малює жінка картини знищеного селища.

Коли йшла під невтихаючими обстрілами – двічі падала; поздирала шкіру на руках об каміння.

«І нема ніде нікого. Хат не бачу. Одна я йду. Та стрельбище. А мені хоч би води хто дав! І води нема. Піднялася. Ішла-ішла, – і вдруге впала на траві. Лежала-лежала. Чую: летять постріли. Думаю: «Та хай стріляють!» – каже Лідія Степанівна і надовго замовкає.

Урешті, згадує, знову вдалося звестися на ноги.

Дорогою знесилену жінку підібрали українські військові. Вона зізнається: якби солдати не забрали, то, можливо, уже б і не йшла нікуди.

«Упала б на траву, і лежала, поки б не виспалась. А там, як Бог дасть!» – зітхає біженка з Очеретиного.

Військові передали її поліцейським екіпажу «Білий янгол». Ті допомогли старенькій з їжею, придбали дві нових палички для пересування.

У тиші, і без паспорту

Зараз бабусю прихистила в себе онука Світлана, теж переселенка з того самого селища.

Каже, давно умовляла бабцю евакуюватися, та безуспішно: та ніяк не хотіла полишати рідний дім.

«Повірте, це все було марно. Якщо вона не хоче – силоміць її не вивезеш. Це все просто марно. Адже каже: тут все моє, і мій дім, я його будувала разом із чоловіком», – зітхає Світлана і додає: історія виходу бабусі з Очеретиного шокувала, адже там тривали вуличні бої і старенька могла щомиті загинути.

Лідія Ломіковська з онукою Світланою
Лідія Ломіковська з онукою Світланою

Зараз, зізнається Лідія Степанівна, трохи відпочила від війни на новому місці. Але спогади про пережите все ще тримаються в голові.

Місцеві жінки поприносили бабусі одяг, носять безкоштовно їжу. А один з банків запропонував купити дім у будь-якому регіоні країни.

Але є проблема: у знищеному окупантами селищі лишилися всі документи. Тому зараз треба підтвердити особу бабусі і відновити папери, щоби отримувати пенсію.

Та, попри пережите, і бабуся і онука в один голос кажуть, що найзаповітніша їхня мрія, – знову повернутися додому, в селище Очеретине.

Що з Очеретиним

Станом на 26 квітня (коли Лідія Степанівна пішки виходила з селища) дві третини Очеретиного, де російським військам вдалося прорвати оборону, контролювали ЗСУ, повідомив в ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Сергій Цехоцький, офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка.

«Ворог туди закидає завжди додаткові сили, саме – це 55-а окрема мотострілецька бригада РФ. Тобто людей у них не вистачає. Вони постійно кидають резерви», – сказав Цехоцький.

Станом на 5 травня противник уже вийшов на адміністративні межі селища, повідомили аналітики проєкту DeepState.

Так виглядає прорив російських військ у районі Очеретиного на мапі проєкту DeepState станом на 7 травня 2024 року
Так виглядає прорив російських військ у районі Очеретиного на мапі проєкту DeepState станом на 7 травня 2024 року

Станом на 7 травня прорив на Очеретине відкрив російським військам простір як для руху на захід убік Покровська, так і на схід убік Костянтинівки, Торецька та Нью-Йорка на Донеччині.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG