Доступність посилання

ТОП новини

Байден прийняв у Білому домі румунського колегу Йоганніса, говорили про НАТО та Україну


Президент Румунії Клаус Йоганніс
Президент Румунії Клаус Йоганніс

Президент США Джо Байден прийняв президента Румунії Клауса Йоганніса в Білому домі 7 травня, обидва лідери відзначили співпрацю з питань міжнародної безпеки, економіки та продовження підтримки України.

За повідомленням Білого дому, зустріч в Овальному кабінеті також присвячувалася двом десятиліттям членства Румунії в НАТО. На початку зустрічі Байден пожартував, що виступав за вступ Румунії до Північноатлантичного альянсу, коли був сенатором «180 років тому», і сказав, що оборонний союз став сильнішим від включення до НАТО цієї країни. Байден зазначив, що румунські та американські війська воювали та тренувалися пліч-о-пліч, і похвалив Румунію за те, що вона «активізувалася», щоб допомогти Україні у боротьбі зі вторгненням Росії.

Йоганніс подякував Байдену за прийом і назвав трансатлантичний альянс «наріжним каменем нашого демократичного способу життя». Він сказав, що має намір досягти прогресу в скасуванні американських віз для громадян Румунії, але найважливішою темою є «знайти спосіб відновити мир» у Європі та гарантувати, що президент Росії Володимир Путін не переміг.

У Румунії нині зводиться найбільша база НАТО в Європі. 57-ма авіабаза імені Михаїла Когелничану в повіті Констанца є основою для спорудження такої бази, на якій зможуть розміститися до 10 тисяч військовослужбовців.

Проєкт зі спорудження бази вартістю 2,5 мільярда євро включає злітно-посадкові смуги, збройні платформи, ангари для військових літаків, а також школи, дитячі садки, магазини та лікарню.

Форум

XS
SM
MD
LG